vineri, 17 decembrie 2010

Rrom sau ţigan.....

Urmăream o emisiune la un post tv, unde un anume individ de la o anume organizaţie, făcea ca toţi dracii în legătură cu propunerea unor oameni politici de a schimba denumirea din rromi în ţigani. Sincer, nu am înţeles din prima din ce cauză se manifesta în halul ăla şi din ce motive nu era el, sau organizaţia lui, de acord cu această schimbare. Chiar nu ştiam că e ceva jignitor să-i spui unui ţigan......că e ţigan (parcă sună aiurea să i te adresezi unui ţigan cu ..."Ce faci măi rromule?", sau "Salut rromule!"). Cică motivul principal a fost acela că se induc în eroare europenii, care confundă rromii cu românii, insă absolut toţi oamenii obişnuiţi din majoritatea ţărilor europene au un singur cuvânt pentru etnia respectivă...şi anume...ţigani (zingari în italiană, cigany în maghiară, ciganin în sârbă şi bulgară, Zigeuner în germană, cigano în portugheză etc etc). Singurele confuzii pe care le-aş face eu, ar fi legate de o băutură şi o ciocolăţică. Credeţi că ăstuia de mai sus i-ar păsa în vreun fel dacă oamenii l-ar striga rrom sau ţigan???

2 comentarii:

  1. Sustin propunerea si nu doar din motivul mult discutat ca prin denumirea lor rromii sunt considerati in Europa aceeasi cu romanii. Nici pentru ca i-as discrimina... dinpotriva, sustin majoritatea rromilor care ei insisi isi spun "tigani". Parca termenul "rromi" a fost impus in urma cu cativa ani in urma unei legi... nu mai stiu care au fost atunci motivele invocate si care au convins

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta era ideea, oricum majoritatea tiganilor isi spun ...tigani. Foarte multi habar n-au ce inseamna rrom.....ei s-au nascut tigani si o sa moara tigani si in plus nu se simt deloc ofensati de apelativ. Adevaratele crize le fac astia de la xyz organizatii care, vezi Doamne, lupta impotriva discriminarii. Pai cu ce discriminez un tigan daca ii spun tigan?

    RăspundețiȘtergere