marți, 1 martie 2011

Ne pleacă medicii...mai avem nevoie de spitale?

"Hai să nu mai facem o dramă din faptul că pleacă medicii. Dreptul nostru este de a pleca unde ne e mai bine"...Traian Băsescu
Zici tu, băsescule că asta nu e o dramă? Îţi pleacă peste 10.000 de medici din 40.000, pe care-i avea România şi tu spui că nu e o dramă? Până acum credeam că ai nevoie de un psiholog...acum sunt 100% sigur că trebuie să consulţi un psihiatru. În primul rând este drama pacienţilor obişnuiţi, care nu-şi permit tratamente la Viena, dar care plătesc lună de lună asigurarea obligatorie la sănătate. Ne trezim cu diagnostice puse greşit de un medic slab sau epuizat de suprasolicitare, diagnostice puse prea târziu din cauză că ajungem cu greutate la un spital în prag de desfiinţare. Băsescule, asta e o dramă imensă, poate ultima! 
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila (sau cum dracu' s-o scrie) spunea că, în România, sunt suficienţi 1,9 medici la mia de locuitori...bă "derbedeul dracului" ştiai că Moldova, Ucraina,Bulgaria etc, ne depăşesc şi la capitolul ăsta? Se pare că ăsta e motivul pentru care merge până la capăt cu desfiinţarea spitalelor. Să obligăm bolnavii să bată zeci, dacă nu sute de kilometri şi să stea la cozi imense, uneori întinse pe mai multe zile, pentru un diagnostic ce poate fi, de multe ori, tardiv. Un ministru al sănătăţii care a auzit de tibie şi peroneu doar la meciurile de fotbal care se lăsau cu accidentări. 
Tot băsescu ne spune că în locul medicilor plecaţi se formează alţii, căci facultăţile de medicină produc generaţie după generaţie de absolvenţi, însă "distinsul" nu vrea să priceapă că drumul de la un absolvent strălucit la un medic bun, e foarte lung, iar deficitul de cadre medicale nu oferă acest răgaz. În plus, ce motive ar avea absolvenţii valoroşi să aleagă sărăcia şi umilinţa din România....o să plece şi ei. Asa că, bă Traiane, te cam uiţi ca prostul plin de speranţă către porţile facultăţilor de medicină. Chiar crezi că vreunul din ăia 10.000 de medici a trăit până acum cu dorinţa fierbinte de a pleca din ţară? ...nu frate, au plecat goniţi de lipsa totală de perspective, de salarii jenante şi posturi blocate.
Şi uite aşa, sănătatea bolnavă a României intră în metastază lăsând în urmă doar umbrele celor care i-ar fi putut dărui un strop de speranţă. Cei buni pleacă, iar cei care rămân, ori le e frică să plece, ori sunt mulţumiţi de sistemul care-i înconjoară (ştiu ei de ce). Vorba Oanei, o să dăm peste foarte mulţi medici care o să condiţioneze actul medical în funcţie de plicul pacientului.
Este o dramă...drama de a muri cu zile. 

2 comentarii:

  1. Cine e de vina pentru ce? Daca ceri un raspuns la acest articol... societatea este de vina. Si toti conducatorii care ne-au adus in aceasta stare de pauperitate. Parerea mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. E un sondaj de pe OTV...m-a amuzat teribil. N-are nici o legatura nu absolut nimic.

    RăspundețiȘtergere