miercuri, 22 decembrie 2010

Lolele din Agnita

      Un străvechi obicei al saşilor transilvăneni - Parada Lolelor -  va insufleţi din nou străzile oraşului Agnita (jud. Sibiu), în data de 12-13 februarie 2011. Acest spectacol inedit si plin de culoare, in germană “Urzelnlaufen” (“Fuga Lolelor”), dateaza din secolul al XVII-lea si inglobeaza traditii ale breslelor din Evul Mediu.

Disparut odata cu emigrarea masiva a sasilor transilvaneni, obiceiul a fost reinviat cu cativa ani in urma de catre agnitenii organizati in Asociatia Breasla Lolelor, care are drept scop pastrarea acestui tezaur cultural. Ajuns acum la cea de-a VI-a editie, obiceiul se bucura in continuare de mare priza la public.
Prin Fuga Lolelor, membrii breslelor de mestesugari alunga iarna si spiritele rele, “speriindu-le” cu masti infricosatoare si zgomote asurzitoare produse de talangi si bice.Pe parcursul paradei, lolele îi prind în horă cu bicele lor pe trecători, invitîndu-i la dans, după care îi recompensează cu cate o gogoaşă facuta dupa o reteta specific saseasca.
Legenda spune ca numele “Urzeln” (“Lole”) se trage de la o femeie extrem de curajoasa, pe nume Ursula, fiica unui blanar, care, in timpul unui atac al tatarilor asupra Agnitei, s-a repezit asupra dusmanilor purtand o masca demonica si pocnind din bici, reusind astfel sa-i sperie si sa-i alunge, salvand orasul.

Sus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu